therapievormen

MLD en borstgezondheid

ontspanning

Praktijk Unique hanteert een holistische filosofie waarbij ‘jij’ als  mens centraal staat

MLD en borstgezondheid

MLD en borstgezondheid

Veel medisch thermografen in Nederland adviseren hun cliënten Manuele Lymfedrainage (MLD) om laaggradige ontstekingen in het borstweefsel te verminderen en daarmee allerlei klachten te verbeteren.

MLD is namelijk één van de beste massagemethoden om borstgezondheid te verbeteren en in stand te houden. In ons zachte borstweefsel bevindt zich een zeer uitgebreid netwerk van fragiele lymfevaatjes en talrijke lymfeknopen. Wanneer er stagnatie optreedt in dit reinigende en afvoerende systeem kunnen er allerlei klachten ontstaan. Bijvoorbeeld opgezette, pijnlijke of stugge borsten, cysten en verhardingen. MLD van de borst wordt ook preventief toegepast om de conditie van het borstweefsel goed te houden. Ook littekens na een operatie kunnen vervelende pijn en drukklachten veroorzaken die met een MLD en Lymfetaping vaak goed te behandelen zijn.

Wanneer is een behandeling van je borsten een goed idee?

  • Als voorbereiding op je zwangerschap en/of als je borstvoeding wilt gaan geven
  • Bij pijnlijk littekenweefsel na een borstoperatie of na de bestraling
  • Bij gevoelige of pijnlijke borsten voor/ tijdens je menstruatie of de overgang
  • Bij stugheid of een opgezet gevoel in het borstweefsel
  • Als er (over)gevoelige plekken in een of beide borsten zijn
  • Zodra je je zorgen maakt over jou borstgezondheid of als er onregelmatigheden zijn vastgesteld bij een thermografie of echografie
  • Als je goed voor je borsten wilt zorgen
  • Wanneer je van een arts de diagnose hebt gekregen voor mastopathie, kleine cysten, fibroadenomen of mastitis

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Voor de meeste vrouwen zijn ongeveer 3 behandelingen voldoende. Om het borstweefsel optimaal ontspannen en doorbloed te houden, wordt geadviseerd 1 tot 2x per jaar je borsten te laten behandelen.

Na de behandeling

Na de behandeling worden losgemaakte afvalstoffen door het lichaam afgevoerd. Dat kan gepaard gaan met vermoeidheid, transpiratie, hoofdpijn en/ of duizeligheid. Mocht dit gebeuren schrik niet, het lichaam zoekt opnieuw haar balans en wat vast zat gaat opnieuw stromen waarbij afvalstoffen worden afgevoerd.

Let op:

Behandeling  met MLD van lymfepathologie ná kanker is in Nederland wettelijk alleen toegestaan door paramedisch opgeleide oedeem-en huidtherapeuten. Het gaat hierbij vaak om oedeemvorming in borst, arm of okselregio ten gevolge van chirurgische lymfknoopverwijdering, waarbij omleiding routes in het lymfestelsel moeten worden gezocht en behandeld.

ga terug naar beginpagina therapie vormen